Brandweer bus in het weiland
Van Bus Naar Camper

Stap 1 | Op bussenjacht! Waar moet je op letten bij een bus kopen.

Goed, de knoop is doorgehakt. Je gaat een bus kopen en de zoektocht kan beginnen. Maar waar moet je beginnen? Wij kunnen ons goed voorstellen dat er een hoop vragen zijn. Waar vind ik een bus, waar moet ik op letten bij de aanschaf, hoeveel kost zoiets? In dit artikel proberen wij je antwoord te geven op deze vragen.

Wensenlijst voor het kopen van een bus

Toen wij de keuze maakten om een bus te gaan kopen was het voor ons al snel duidelijk dat wij geen moderne bus wilden kopen. Wij waren erg gecharmeerd van het idee om in een ouderwetse bolide op pad te gaan. Een wagen met een verhaal, of een die er mooi uitziet. Een moderne bus biedt ongetwijfeld een stuk meer luxe, vraagt minder onderhoud en rijdt waarschijnlijk wat prettiger dan een ouder exemplaar, maar dat heeft ons niet van gedachte doen veranderen. Op het moment dat je op zoek gaat naar een bus is het dus belangrijk om te bepalen wat voor soort bus je wilt en welke mate van comfort je wilt hebben.

Daarnaast is het goed om jezelf af te vragen of je wilt klussen of zelf nog iets aan de bus zou willen of kunnen doen. Er zijn voldoende bussen te vinden die al volledig zijn ingericht als camper en zo ook geregistreerd zijn, maar het is natuurlijk ook een optie om de uitdaging aan te gaan zelf aan de slag te gaan. De hoeveelheid tijd die je hebt of wilt besteden hangt hier natuurlijk wel van af.
Wij hebben ervoor gekozen zelf aan de slag te gaan, dus mocht de onwetendheid een belemmering zijn om deze keuze te maken, dan raden we je zeker aan onze website in de gaten te houden. Wij nemen je namelijk helemaal mee in het ombouwproces!

Omdat wij ervaring hebben met de aanschaf van een oude (brandweer) bus zal dit artikel hier voornamelijk over gaan.

Budget bepalen

Zodra je je wensenlijstje hebt gemaakt is de volgende stap het bepalen van een budget. Het is niet alleen goed om te bedenken hoeveel je aan een bus wilt uitgeven, er zijn ook andere kosten waar je rekening mee zult moeten houden. Als je gaat klussen aan de bus moet je een stuk budget reserveren voor de kosten die dit met zich meebrengt. Denk aan onderdelen, materiaal en apparatuur. Wij zullen nog een apart artikel maken over de kosten van de ombouw zodra Brumm klaar is.

Verder krijg je in een aantal gevallen te maken met wegenbelasting en fijnstoftoeslag (voor vervuilende dieselvoertuigen) en de kosten voor een APK keuring. Je bus moet verzekerd worden en misschien wil je de bus ook wel in een stalling stallen. En dit alles staat natuurlijk los van de onderhoudskosten die je voor ieder voertuig hebt.

Wij begonnen onze zoektocht met een budget in onze gedachte, maar als snel werd ons duidelijk dat we voor dat bedrag niet snel een bus zouden vinden die aan ons wensenlijstje zou voldoen. Tijdens het zoeken hebben wij ons budget dan ook bijgesteld en toen toen wij Brumm eenmaal hadden besloten te kopen hebben we ook een inschatting gemaakt van de overige kosten die nog op ons af zouden komen.

Waar kan ik een bus kopen?

Wij hebben best vaak de vraag gekregen waar wij Brumm gevonden hebben. Toen wij net begonnen met zoeken hadden wij daar ook nog niet echt een idee bij, maar als snel werden we er wat handiger in.

In de eerste instantie zochten we naar een ouderwets Volkswagen busje. Wie wilt dat nu niet? Zo’n schattige wagen. Het ziet er altijd zo leuk uit als er een voorbij rijdt. We hebben ook in een oude T1 gereden en dat was heel leuk, maar het maakte ook duidelijk dat we dit toch niet wilden. Dit type busje vinden meer geschikt voor kortere stukken en we zagen onszelf er niet heel Europa mee door crossen.
We wilden liever een wat grotere, robuustere bus kopen. En toen viel ons oog op een ouderwetse brandweer bus en zagen we een aantal voorbeelden van omgebouwde bussen die er echt te gek uitzagen. Eigenlijk hebben we na dat moment niet meer nagedacht over andere opties en werd de zoekterm op o.a. Marktplaats aangepast.

Online vindplaatsen

Marktplaats is dus een van de plekken om op zoek te gaan naar een bus en daar vonden we uit dat er ook een aantal mensen in Nederland zijn die handelen in oude brandweer bussen. Zij importeren de bussen uit o.a. Duitsland en Oostenrijk en daarmee nemen ze een deel van de zorg weg bij de koper. Wij hebben contact gehad met een aantal van deze mensen en hebben ook wat bussen bezichtigd. Voorbeelden hiervan zijn Brand Weer op Weg en Dutch Firetrucks.

Er zijn op Marktplaats ook heel wat bussen te vinden die al langere tijd in Nederland zijn en dus al een eigenaar hier hebben gehad. Sommige van deze bussen zijn dan al verbouwd tot camper, of er is in ieder geval een poging gedaan tot…
Naast Marktplaats zijn er ook op Facebook pagina’s waar deze bussen verkocht worden. Sommige pagina’s zijn specifiek op een bepaald automerk gericht, zoals bijvoorbeeld de Dubbellucht pagina op Facebook. Dit een Facebookgroep van een vereniging voor Mercedes bussen en hier worden ook regelmatig bussen te koop op aangeboden.

Natuurlijk kun je ook zelf de grens over gaan en een bus importeren. Gezien alle Corona maatregelen vonden wij dat nu niet zo’n goed idee, maar we hebben genoeg mooie bussen gezien die een stuk betaalbaarder waren… Het is wel een stukje meer geregel als je dit wilt gaan doen, maar het is wel het overwegen waard.

Uiteindelijk hebben wij Brumm via Marktplaats gekocht. We zijn twee keer gaan kijken, hebben een ritje gemaakt en hadden er een goed gevoel bij. Dat maakte de beslissing niet zo moeilijk.

Hier hebben we Brumm net opgehaald en rijden we hem de schuur in!

Waar moet ik rekening mee houden tijdens de bezichtiging en het kopen van een bus?

Natuurlijk is geen bus hetzelfde, dus het is lastig om hier een eenduidig antwoord op te geven. Toch hebben we een aantal algemene tips voor je.

  • Kijken, kijken, kijken. Zo kan je goed vergelijken.
  • Probeer roest op te sporen. Kijk ook onder de bus!
  • Maak een proefrit. Dan kan je ook gelijk testen of de bus goed start.
  • Controleer het profiel van de banden.
  • Check of er recent onderhoud aan de bus heeft plaats gevonden.
  • Vraag of de bus binnen heeft gestaan.

Ga veel bussen bekijken

De vader van Denise heeft redelijk wat kennis van autotechniek en heeft ons geadviseerd vooral veel bussen te gaan bekijken. Zo kregen we een goed beeld van wat er allemaal te koop was en voor welk bedrag. We hebben heel wat kilometers gereden om allerlei soort brandweer bussen te bekijken! Zo ontdekten we welk type bus we het liefste wilden hebben, want in sommige varianten konden we wel staan en in andere ging dat een stuk moeilijker.

Roest

We hebben gemerkt dat redelijk veel bussen last hebben van roestplekken. Vergis je niet, oude brandweer wagens hebben veel te maken gehad met water als er geblust moest worden, dus als ze niet binnen hebben kunnen staan of het onderhoud niet goed is geweest ontstaat er roest.
Roest is natuurlijk te verhelpen, maar het is een hoop extra werk en dat kost tijd en brengt ook weer extra kosten met zich mee. Sommige bussen waren wel al deels opgeknapt, maar het is best lastig om te zien op welke manier het plaatwerk dan behandeld is. Soms wordt de roestplek alleen opnieuw gespoten en dat betekend niet dat de roest dan weg is. Het is ook lang niet altijd goed te zien tot waar roest precies loopt, dus welke schade het eventueel heeft aangericht of nog kan aanrichten. Het is dan lastig om te bepalen hoe je dit het beste kan oplossen. Let hier dus goed op als je een bus gaat kopen. Je wilt natuurlijk niet voor onaangename verrassingen komen te staan tijdens het klussen.

Camper eisen

We gaan hier nog een artikel over schrijven, maar als je van plan bent de bus officieel tot camper te laten keuren, is het wel belangrijk om met de eisen van zowel de RDW als de Belastingdienst rekening te houden. Deze zijn heel gemakkelijk online te vinden. Controleer dus goed of de bus die je op het oog hebt aan deze eisen voldoet. Als dit niet het geval is bedenk je dan goed of je benodigde aanpassingen kunt doen.

Gewicht

Een ander belangrijk aspect bij de zoektocht is het gewicht van de bus. Veel brandweer bussen zijn zwaarder dan 3500 kilogram en dat betekend dat je er niet met een rijbewijs B in mag rijden. En als je de bus wilt gaan ombouwen tot camper, zal hij bij de RDW opnieuw gewogen worden. Dus ook met extra gewicht dat er tijdens de verbouwing nog bij komt dien je bij de aankoop al rekening te houden. Zorg dus dat je hier wat speling in hebt!

Brandstof

De leeftijd en het type brandstof van de bus zijn ook zaken om te checken bij de aankoop. Voor Diesel bussen die jonger zijn dan 40 jaar oud moet nog wegenbelasting betaald worden en ook de fijnstoftoeslag. Dit bedrag kan aardig oplopen en het is zonde als je daar pas achter komt als er een blauwe envelop in de brievenbus ligt. Brumm is nog geen 40 jaar oud en het is een Diesel, dus wij hebben hier wel even over moeten nadenken. Gelukkig kun je voor een camper het bijzondere tarief bij de Belastingdienst aanvragen en dan betaal je nog ‘maar’ een kwart van de wegenbelasting.
Benzine of LPG bussen zijn een stuk goedkoper. Als deze jonger zijn dan 40 jaar betaal je nog wel wegenbelasting, maar dit is een lager tarief. De precieze bedragen zijn gemakkelijk terug te vinden op de site van de Belastingdienst.

We hopen dat dit artikel je antwoordt heeft gegeven op een aantal vragen. Wij hebben onze kennis voornamelijk opgedaan door onze eigen ervaring en heel wat uitzoek werk. Als je nog vragen en of opmerkingen hebt horen wij deze natuurlijk graag!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *