Van Bus Naar Camper

Stap 5 | Alles over het isoleren van onze camper | Brumm is winterproof

Het is inmiddels bijna kerst en dat betekend dat we al ruim 2 maanden bezig zijn met het ombouwen van onze bus tot camper. De vloer ligt er in, het dak is verhoogd en in dit artikel vertellen we je alles over de volgende stap, namelijk het isoleren van de wanden en een deel van het dak van Brumm.

Ontdreunen van de wanden

Voordat we Brumm kunnen isoleren, ontdreunen we hem.

Brumm is natuurlijk voor een groot deel van metaal en tijdens het rijden zorgen de trillingen voor een hoop lawaai. We lazen bij veel mede-ombouwers dat het verstandig is om ontdreuningsplaten te gebruiken om het geluid te verminderen. Wij besloten hier zeker naar te luisteren en kochten een aantal dozen Noico 2 mm.

Voor het bevestigen van dit materiaal moet de ondergrond schoon en vetvrij zijn, dus na een goede schoonmaakbeurt konden we aan de slag! Brumm heeft aan de binnenkant een metalen een geraamte, waardoor de binnenkant ook bestaat uit allemaal vlakken. We hebben er voor gekozen om elk vlak voor maar ongeveer 1/3 tot de helft te bedekken. We merkten namelijk dat het effect hiervan al vrij groot was en zo konden we besparen op het materiaal en gewicht. De platen zijn namelijk relatief zwaar.

Na het plakken van het materiaal hebben we het met een fohn warm gemaakt zodat we het zo goed mogelijk konden uitrollen. Op het materiaal zijn een soort bobbeltjes te zien, en na het uitrollen was het de bedoeling dat het materiaal zo plat mogelijk was. Dan is het goed gehecht en werkt het het beste.

Zowel de wanden als het dak van Brumm hebben we ontdreunt en het verschil was al enorm goed te horen. Wij zijn dan ook erg benieuwd hoe het straks klinkt als we de motor starten!

Isoleren van de wanden

Nadat heel Brumm ontdreunt was kon het isoleren beginnen! We hebben we een laag isolatiemateriaal over de ontdreuningplaten geplakt. Hiervoor hebben we Armaflex gebruikt. Belangrijk om te weten is dat er verschillende soorten van dit materiaal zijn en dat er een goedkopere variant schijnt te zijn die erg stinkt. We spreken inmiddels uit ervaring dus we weten dat de soort die wij hebben gebruikt dit niet doet.

Armaflex plakken

Na het ontdreunen kunnen we de wanden isoleren

Armaflex wordt geleverd op grote rollen en nadat we het materiaal op de juiste grootte hadden afgesneden, hebben we een laag opgeplakt. Het materiaal plakt énorm goed dus enige zorgvuldigheid is wel handig, want als je scheef plakt krijg je het spul maar moeilijk weg. Ook hierin spreken we uit ervaring!

Nu de wanden en het dak geheel met Armaflex bedekt waren zag Brumm er ineens toch wel heel anders uit. Door de diepte van de wanden kon er nóg een laag Armaflex over de eerste laag heen, en omdat we voldoende materiaal over hadden, besloten we dit ook te doen. Hoe warmer, hoe beter toch?

Houten wanden plaatsen

De laatste stap was het toevoegen van schapenwol in de gaten en kieren, en daarna konden de houten wanden worden geplaatst! Omdat we dit ook in een aparte video hebben laten zien vertellen wij hier alles over in ons volgende artikel. Tot dan!

2 reacties

 • Erwin Polder

  Hi,
  Allereerst mijn complementen voor de leuke blogs. Ik heb ze in 1 keer allemaal achterelkaar bekeken😁.
  Wij hebben ook net een 608 btandweerwagen gekocht.
  En zitten nu te brainstormen over de inrichting en alle technische issues. Nu heb ik wel een beetje ervaring in het bouwen van een camper, maar die hadden geen rolluiken en geen bankje voor.
  Het rolluik verhaal daar hebben jullie mij, in de filmpjes, al aardig mee op weg geholpen.
  Maar wij willen ook graag zo’n draaibaar bankje.
  Aangezien dat niet standaard is én we het wel veilig willen hebben, onze vraag. Hoe hebben jullie gemaakt en wat ervoor gebruikt?

  Groeten Erwin en Annemarie

  • Merijn

   Hoi Erwin en Annemarie.
   Sorry voor de hele late reactie.
   Maar we hebben de poten er af gezaagd en een universeel draai plateu er onder gemonteerd.
   Dit plateau staat dan weer op een zelf in elkaar gelaste box.

   Deze box zit vervolgens bevestigd aan de grond middels de originele schroef gaten van de bank en de gordel bevestegings punten.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *