Buenos Aires
Wereldreis,  Zuid Amerika

Argentinië | Buenos Aires


Dag 1-5

Buenos Aires is onze eerste kennismaking met Argentinië. Vanuit de lucht zien we al direct hoe groot deze stad eigenlijk is. Er wonen zo’n 3 miljoen mensen en de stad is verdeeld in vele wijken.

We hebben een hostel geboekt in de wijk Montserrat. De ontvangst is hartelijk en na een goede nacht slaap staan we maandag allebei redelijk fris op. Er wordt ons verteld dat er twee nationale feestdagen zijn i.v.m. carnaval en dat betekent dat nagenoeg alle winkels dicht zijn. Hmm, als dat maar goed komt met het halen van geld en het regelen van internet….

We gaan de stad in en merken direct dat het erg stil is. Op de een of andere manier voel ik me totaal niet op mijn gemak. Onze waardevolle spullen liggen grotendeels in een kluis in onze kamer maar we hebben ons paspoort en telefoon wel bij ons. Ik denk dat ik teveel verhalen heb gelezen waardoor ik op mijn hoede ben. Daarnaast ben ik nog steeds een emotioneel wrak na alle spanning van het afscheid nemen dus die combinatie maakt dat het ‘vakantiegevoel’ nog even ver te zoeken is.

Al snel blijkt dat het plan voor die dag niet gaat lukken. De wisselkantoren zijn dicht en de winkel voor een sim kaart ook. Gelukkig is er wel wat horeca open dus we besluiten een koffieetje te nemen en vragen de jongen van het café om advies. Hij is mega vriendelijk maar kan ons niet echt verder helpen. Wel geeft ‘ie wat tips voor de stad dus die nemen we graag ter harte.

Blue Dollar

Even wat korte achtergrond info over dat geld. Want je zou denken, loop gewoon naar een pinautomaat. Wat doen jullie moeilijk. Maar het ligt iets gecompliceerder dan dat. In Argentinië wordt een parallel wisselkoers gehanteerd voor toeristen. De Blue Dollar. Als wij euro’s overmaken naar onszelf via Western Union (een Amerikaanse bank) kunnen wij dat bedrag in Argentijnse Peso’s ophalen bij een van de vestigingen in de stad voor een gunstigere wisselkoers. We krijgen zo bijna twee keer zoveel peso’s dan met de ‘normale’ koers. Een voorbeeld: voor 100€ krijg je normaal 20.700 peso’s. Maar met de Blue Dollar krijgen we voor diezelfde €100, 39.200 peso’s, bijna 2x zo veel!! Afijn, het is dus zeker de moeite om hier moeite voor te doen en we hebben heel wat horrorverhalen van medereizigers gelezen om voorbereid te zijn op het ergste. Want het schijnt nogal een uitdaging te zijn. Enorme wachtrijen, geld dat op is als je dan uiteindelijk aan de beurt enz. Enz.

blue dollar

*Je kan ook op straat geld voor de blue dollar koers wisselen ga dan naar mensen die op straat ‘Cambio’ roepen. Zei wisselen dollars/euro’s ook om tegen de blue dollar koers, soms zelfs beter. Wij hebben dit overigens niet gedaan en altijd van Western Union kantoren gebruik gemaakt. Het geld overmaken naar Western Union gaat heel gemakkelijk via hun mobiele APP.

Gratis City Tours – Oude Centrum & Cementerio de la Recoleta

Wat dan? Van het hostel hadden we een kaartje van de stad meegekregen en daarop stonden een aantal gratis tours door de stad. We besloten er aan een deel te nemen en dat bleek een schot in de roos. Naast de leuke gids en interessante rondleiding ontmoetten we ook een ander Nederlands stel waar we een leuke klik mee hadden. Zij waren inmiddels bijna aan het einde van hun reis en kwamen net uit Patagonië waar zij ongeveer dezelfde route hebben gereden als wij van plan zijn. Hoe toevallig! We hebben ze het hemd van het lijf gevraagd en omdat het zo gezellig was hebben we na de tour een drankje gedaan met elkaar én besloten we nog een andere tour te volgen. Dit keer over de bekende begraafplaats van Buenos Aires waar o.a. Evita (Eva Perron) begraven ligt. Ontzettend leuk en interessant maar op een gegeven moment sloeg de vermoeidheid toe en besloten we er vandoor te gaan. De rest van de dag brachten we met Marlot en Matthijs door. Heel fijn om hen ontmoet te hebben. Ze namen ons echt een beetje mee op sleeptouw en hadden veel nuttige info voor ons. Die avond hebben we ons gelijk ondergedompeld in de Argentijnse cultuur door een heurlijke steak te eten met elkaar. Echt een geslaagde dag ondanks de wat moeizame start.

Na weer een goede nacht besluiten we op dinsdag weer een poging te wagen om aan geld te komen. Wonder boven wonder lukt dat. Zonder rij! Binnen 5 minuten lopen we met 300.000 peso’s de deur weer uit. Wat een opluchting! Het is wel een heel bizarre gewaarwording want het hoogste bedrag aan briefgeld hier is 1000. We krijgen dus sta-pels geld mee.


OV in Buenos Aires (SUBE Kaart)

We vieren dit feestje met een lekker ontbijtje en struinen nog wat door de stad. Hier en daar doen we een poging om aan een SUBE kaart te komen. Een soort ov chipkaart. Ook weer zoiets bizars. Die dingen zijn echt nergens te verkrijgen. Niemand kan je ook vertellen hoe we er aan moeten komen. Maar het blijkt onze geluksdag te zijn want met handen- en voetenwerk geeft een heel vriendelijke man ons een gouden tip. Bingo!

De SUBE kaart is wel echt een must-have in Buenos Aires. Het kost werkelijk geen drol. Zet er ook echt niet meer dan 2 peso’s op, want bij het in- en uitchecken reken je nog geen 20 cent af. De kaart werkt in het gehele OV. Om aan de SUBE kaart te komen kan je het beste navraag doen bij een van de grote metrostations. Hier wisten ze ons ook door te verwijzen naar een kioskje die ze WEL had.

Heel even overwegen we naar het casino te gaan want dit moet toch onze geluksdag zijn?! Maar we zijn verstandig en besluiten even rust te pakken in het hostel omdat we die middag nog een tour willen bijwonen.
Marlot appt ons die middag ook of we het leuk vinden die avond nog een keer met elkaar te eten dus na de middagtour treffen we elkaar gezellig weer!

Sim kaart kopen

Op woensdag slapen we uit, de lange dagen wandelen en de warmte zorgen ervoor dat we moe zijn en het tijdsverschil voelen we ook een beetje. En het is woensdag, dus alles is als het goed is weer open! Op naar de sim kaart winkel. Al vrij snel staan we weer buiten met een 25gb databundel voor nog geen 12 euro. Ook weer geregeld.

Op reis wil je over internet beschikken en vaak is de goedkoopste optie om een lokale sim kaart kopen. In het geval van Argentinië kan je het best voor de provider Claro gaan, deze heeft de hoogste dekkingsgraad.

We lopen veel die dag, de stad is meeega en hoewel we die metrokaart nu hebben vinden we het ook wel leuk om wat te zien. Zonder heel specifiek doel struinen we wat rond maar na een paar uur zijn we moe en onze voeten ook. Lekker even een relax avondje in het hostel met een potje tafeltennis met medereizigers!


La Boca

Donderdag, de laatste dag in deze stad.
We besluiten wederom mee te doen aan een tour. Dit keer in de wijk La Boca. Een wijk die bekend staat om zijn gekleurde huisjes en de thuisbasis is van voetbalclub La Boca Juniors. Bovenal is het een wijk met een rijke geschiedenis en veel armoede. Interessant om alle verhalen te horen.
Na de tour drinken we nog wat met een Iers stel dat ook meedeed aan de tour.

Die avond eten we in het hostel. Er wordt gezamenlijk gekookt en omdat we die nacht naar het vliegveld moeten om door te vliegen richting Ushuaia besluiten we op tijd te gaan slapen.

Op naar Fin del Mundo!

Onze Buenos Aires tips op een rij:

 • Overnachten: we verbleven in Sabatico Travelers Hostel in de wijk Montserrat. Hier hadden we een eigen kamer met gedeeld sanitair. We betaalden hiervoor ongeveer €26 per nacht.
 • Geldzaken: regel contant geld via Western Union. Je moet er even moeite voor doen, maar je geld wordt in een klap veel meer waard. En het wijst zich redelijk voorzich via de App.
 • Simkaart: na wat research besloten wij een simkaart van Claro te nemen. Er is een speciale toeristen simkaart die een maand geldig is. In de winkels van Claro helpen ze je graag. Het enige wat je nodig hebt is je telefoon en paspoort.
 • Verplaatsen in de stad: via het hostel regelden we taxi’s van en naar de luchthavens. Vast niet de goedkoopste optie, wel veilig op gekke tijdstippen én makkelijk. Daarnaast gebruikten we regelmatig Uber. Helemaal niet duur en wel zo makkelijk dat de gewenste bestemming al bekend is bij de chauffeur. Ook is er een goed metro netwerk in de stad, waar je voor heel weinig geld gebruik kunt van maken. Alleen het verkrijgen van de SUBE card kan een uitdaging zijn. Overigens kunnen er wel meerdere personen gebruik maken van 1 kaart.
 • Eten: denk je aan Argentinië, dan denken de meeste mensen direct aan vlees. Dat is dan ook overal te vinden in Buenos Aires. Maar hoe vind je het juiste restaurant? Wij konden met Matthijs en Marlot mee, dus die hadden de research al gedaan voor ons. We hebben er heerlijk gegeten, dus doe er je voordeel mee! Calden del Shoho.
  Dit restaurant bevindt zich in de wijk Palermo, een heel levendige en gezellige wijk. Mocht je niet van vlees houden, dan vind je hier ongetwijfeld een ander leuk tentje om te dineren.
 • Doen:
  • Doe zeker één of meerdere free walking tours in de stad. Er zijn verschillende aanbieders maar het idee is overal ongeveer hetzelfde. Je betaald aan het einde van de tour wat je de tour waard vindt. Niet helemaal gratis dus, tenzij je besluit achteraf geen geld te geven, maar dat is eigenlijk not done. Er is een groot aanbod, dus voor ieder wat wils. Je ontmoet zo ook regelmatig medereizigers. Het is dus ook nog eens hartstikke gezellig!
   Wij gingen met Buenos Aires Free Walks
  • Iets wat wij niet hebben gedaan maar waar we wel veel positieve verhalen over hebben gehoord is een fietstocht door de stad. Dit kan met de organisatie Ontdenk Buenos Aires. Er zijn verschillende soorten fiets-of wandeltours te boeken en het leuke is: de organisatie is Nederlands!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *